© Arnold van Houten, 7 februari 2007 

Als je op de tennisbaan een wedstrijd staat te spelen zijn er diverse zaken waar je aan moet denken, in te delen in een aantal onderwerpen:

 • wat kan ik zelf
 • wat kan mijn tegenstander
 • een aantal basisprincipes in tennis
 • wat moet ik eventueel aanpassen

Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen die van belang kunnen zijn maar ik beperk mij tot enkele.

Wat kan ik zelf?

Van jezelf weet je meestal waar je goed in bent en waar je wat minder goed in bent. Daar moet je je speelplan op baseren. Als je weinig fouten maakt is het logisch dat je de rally aangaat en de ballen niet te scherp tegen de lijnen aanspeelt want dat is risico en als je van jezelf weet dat je vaster bent dan je tegenstander kun je het initiatief rustig aan hem/haar overlaten. Als je een goede forehand hebt terwijl je backhand wat minder is en je tegenstander speelt niet scherp en hard op je backhand, kun je vaak gemakkelijk om je backhand heen lopen. Dit is helemaal geen teken van zwakte maar juist gebruik maken van je sterkste punten. Ook als je een goede conditie hebt is het zaak om de rally's langer te maken want hoe langer de partij duurt hoe groter je kansen worden.

Wat kan mijn tegenstander?

Al met inspelen kun je zien waar je tegenstander fouten mee maakt en welke de sterke slagen zijn. Tijdens de partij zie je hoe een tegenstander speelt en wat z'n tactiek is. Een tegenstander die alleen maar een slice-backhand heeft zal zelden een strakke passeerbal slaan met de backhand. Een tegenstander die achterin heel vast de ballen terugslaat zal niet zo vaak naar het net gaan en dat ook niet prettig vinden, de dropshot zal hier goed werk kunnen doen. Als een tegenstander een harde forehand heeft moet je zorgen dat hij deze niet te dicht bij het net kan slaan, houd die ballen hoog en dus diep achterin en misschien maakt hij dan ook nog wel fouten daarmee. 

Een aantal basisprincipes in tennis

Een aantal basisprincipes waar je aan moet denken om het jezelf gemakkelijker te maken en meer punten te scoren zijn o.a.:

 • Als je niet de bedoeling hebt om te scoren of een voorbereiding om te scoren, speel je de bal zonder risico. Als jij en je tegenstander achterin het veld staan en de tegenstander is niet naar een zijkant van het veld gedwongen, is het zinloos om een scorende bal te gaan slaan. Het risico is groot en deze zal dus vaak fout gaan terwijl de tegenstander normaal gesproken niet schrikt van zo'n bal, hij staat immers achterin gewoon te wachten totdat de bal terugkomt. Wanneer is dan wel het moment voor een scorende bal? Bijvoorbeeld als de bal korter komt (stuitert rond de servicelijn of daarvoor) of als de tegenstander tijdens een rally aan de zijkant van het veld staat. Risico nemen is dan niet alleen hard slaan maar ook hoeken maken. Hoe dichter de bal bij het net geslagen kan worden hoe groter de hoek kan worden om deze terug te slaan.
  Hoe moet een bal dan zonder risico geslagen worden? Speel de bal ruim (minimaal 1-2 meter) over het net en niet te hard of, als je dat kan, met veel topspin. Een bal die hoger over het net geslagen wordt komt ook automatisch dieper achterin het veld. Je kan zonder risico ook proberen om meer op de zwakste slag van de tegenstander te spelen (backhand?) rekening houdend met een ruime marge binnen de lijnen.
  Dus: speel gecontroleerd zolang de tegenstander nog niet uit positie is en wacht op de grotere kans (zwakkere bal tegenstander) om de bal met risico te spelen.
 • Als een tegenstander alleen hard serveert en niet plaatst, kun je ver achter de baseline retourneren zodat je veel meer tijd hebt om die bal goed te raken, als de tegenstander goed plaatst (goede hoeken maakt) moet je dichter bij de servicelijn staan om de afstand tot de bal zo klein mogelijk te maken.
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van je beste slagen en speel de tegenstander zoveel mogelijk op z'n zwakste slagen. Zorg hierbij wel dat het niet voorspelbaar wordt en zorg dus ook voor wat afwisseling hierin.

Wat moet ik eventueel aanpassen?

Als een tactiek niet werkt omdat je tegenstander daar beter in is, kun je wel vasthouden aan deze tactiek maar je zal daar de wedstrijd niet mee winnen. Je moet dan dus gaan kijken of er binnen je mogelijkheden nog een andere tactiek mogelijk is. Ga niet gelijk 180 graden switchen maar kijk waarmee je nog meer je tegenstander kan bestrijden binnen je eigen spel. Stel dat je normaal op vastheid speelt en je tegenstander blijkt daarin beter te zijn waardoor je toch de meeste rally's verliest. Je zal dan niet gelijk service-volley moeten gaan spelen want dat past niet bij je spel. Je kan echter wel kijken wat het zwakste onderdeel van je tegenstander is (bijv. de backhand) en daar wat meer druk op gaan leggen en wachten totdat de tegenstander hiermee een wat zwakkere bal speelt. Als je dan op een kortere bal meer risico neemt, kan de tegenstander wel meer fouten hiermee gaan maken. Ook zal hij onzeker worden op het moment dat je een wat lastiger bal op z'n backhand speelt en je continue een zwakke bal afmaakt. Hij zal dan toch die bal wat dieper terug willen spelen, hij weet namelijk dat de kortere ballen afgemaakt worden. Ook kan op een speler die vaster is wat vaker een dropshot gespeeld worden zodat het standaard spelletje waarin hij beter was niet meer zo vaak gespeeld wordt.
Spelers die druk maken kun je mogelijk de ballen iets lager (slice) of dieper (hoger met topspin) aanspelen. Als zij op lagere en diepere ballen evenveel druk proberen te maken zullen zij mogelijk meer fouten gaan maken.

Ik hoop dat deze tips helpen om je tennisspel te verbeteren en ook dat dit helpt om tennis nog leuker te gaan vinden!

Arnold van Houten