Allereerst zijn er met name van Lobster meerdere modellen (in 2016 niet meer te koop bij De Racketclub) en natuurlijk hebben we daarom de machine gekozen die het dichts in de buurt komt van de machine van Siboasi en Spinfire. Diit is de Lobster Elite 3 omdat deze, evenals de Siboasi K2-8 en de Spinfire Pro 2, naast de normale horizontale en verticale variatie ook nog een 2-line functie heeft. Om de machines goed met elkaar te kunnen vergelijken gaan we uit van de machines inclusief afstandsbediening, oplader en continu gebruik door middel van een 220V aansluiting en van deze complete uitrusting geven we dan ook de prijzen. De eventuele "leukigheden" die niet direct nodig zijn als beschermhoezen en speciale afstandsbediening via een iPhone of Android telefoon, hebben we niet meegenomen in de prijs. De prijzen zijn dus hoger dan werkelijk nodig zijn om goed met de machines te werken maar omdat bijvoorbeeld de Siboasi K2-8 standaard op 220V kan werken, hebben we de andere merken hier ook op aangepast zodat deze dat ook kunnen.

De merken/modellen:

 • Siboasi K2-8 (€ 1825)
 • Lobster Elite 3 (€ 2489)
 • Spinfire Pro 2 (€ 2270)

Allereerst lijken de machines erg op elkaar, ze zijn handzaam en erg klein te maken waardoor deze gemakkelijk in de auto vervoerd kunnen worden. Daarnaast zijn de machines gemakkelijk rollend te transporteren naar de tennisbaan.

Grootte ("bouwdoos")

Bij alle 3 modellen kan de ballenkorf losgemaakt worden en omgekeerd op de machine geplaatst worden waardoor dit het vervoer in een auto veel gemakkelijker maakt. De Siboasi ballenkorft is niet perfect "sluitend" gemaakt waardoor de ballenkorft een beetje op de machine hangt maar dit is geen probleem voor de compactheid van de machine. Bij de Spinfire en Lobster is de ballenkorf zo gemaakt dat deze exact sluitend omgekeerd op de machine is te plaatsen, voor het oog is dit mooi om te zien. De handle bij Siboasi is het meest robuust, deze kan losgekoppeld worden van de machine en dit systeem zal nooit stuk kunnen gaan. Bij de Lobster is dit ook vrij robuust, hierbij kan de handle halverwege worden geknakt en over de machine worden gebogen waardoor de handle mooi over de machine ligt. De Spinfire heeft een ingenieuze oplossing voor de handle doordat deze onder de machine een uitschuifbare handle heeft, hierdoor zit de handle het minste "in de weg" maar een nadeel hiervan is (1) inschuifbare handles zijn een risico en kunnen gemakkelijker stuk gaan ook al is dat tot dusver nog niet voorgekomen en (2) om de machine aan de handle te transporteren staat de machine vrij schuin en is het dus niet mogelijk om de ballenkorf op de machine te laten zitten (met ballen erin) en hiermee te transporteren want de korf valt er dan gemakkelijk af (en alle ballen op de grond). Bij de Lobster kan gemakkelijker de machine met korf en ballen getransporteerd worden (wel uitkijken) en bij de Siboasi wordt de ballenkorf met pinnen "gelocked" waardoor deze muurvast zit maar dit maakt het weer iets minder gemakkelijk om de korf erop/eraf te halen, de machines zijn echter jaren zonder pinnen verkocht en dit heeft nooit problemen opgeleverd dus deze pinnen zijn niet echt nodig en kunnen ook verwijderd worden.

 

Stroomvoorziening


Alle machines hebben een interne accu die geschikt is voor minimaal 3 uur (intensief) werken met de machine, in de praktijk is dit veel langer omdat de machine ook regelmatig even wordt gestopt om ballen te rapen, de Siboasi machine heeft ook een mogelijkheid voor een externe accu (optioneel). De Siboasi heeft een standaard aansluiting en kabel voor direct gebruik aan een 220V aansluiting (via kabelhaspel). De Spinfire en Lobster machines hebben dit niet en hier is dus apart een extra component voor nodig in de vorm van een externe voeding. De Lobster heeft een externe voeding (€ 139) die kan worden aangesloten op dezelfde aansluiting als waar de acculader moet worden aangesloten en hiermee kan de machine continu worden gebruikt. De Spinfire heeft een 4.8A oplader waarmee de machine sneller oplaadt dan energie verbruikt tijdens het gebruik, hierdoor is deze oplossing ook geschikt als continue 220V energiebron. De Racketclub biedt de mogelijkheid om de standaard oplader (1.8A) te wisselen voor een snelle oplader voor slechts € 75,-, hiermee kan de machine in 4 uur helemaal worden opgeladen en kan de machine continu gebruikt worden (aan 220V aansluiting).De Lobster en Spinfire machines hebben standaard een 1A oplader waarmee de  machine in ong. 12 uur van leeg weer helemaal wordt opgeladen. Voor Lobster is ook een 3A oplader beschikbaar (€ 50,- extra) waarmee het opladen in 5-6 uur gaat. Siboasi komt standaard met een 2A oplader waarmee de machine in 7-8 uur is opgeladen.

 

Afstandsbediening

 

Bij Siboasi zit de afstandsbediening bij de machine en het mooie is dat deze extact gelijk werkt als de bediening op de machine zelf, de afstandsbediening staat zelfs "getekend" op de machine. Dit betekent ook dat alle functies van de machine via de afstandsbediening zijn in te stellen, zelfs de snelheid en frequentie van de ballen, dit hebben de andere machines niet. De afstandsbediening van de Spinfire is ook redelijk uitgebreid en kan de belangrijkste basisfuncties instellen en aan/uit zetten, desondanks is deze toch erg klein en dus gemakkelijk op te bergen. De Lobster afstandsbediening is erg klein maar bevat ook bijna geen functies. De enige functies zijn het starten/stoppen van het schieten en het starten/stoppen van horizontaal bewegen, kortom veel geld voor weinig waar.


Positioneren/Varieren

Horizontaal

De Siboasi machine heeft voor het horizontaal (breedte) positioneren 1 (horizontale) button, hiermee kan de machine continu links/rechts gaan bewegen (1e x drukken) of stilgezet worden (2e x drukken). Om de machine nu van een vast punt op de forehand naar een vast punt op de backhand te positioneren, wordt de horizontale button ingedrukt waarna de machine continu links/rechts gaat bewegen, vervolgens wordt nogmaals de button ingedrukt als de machine positioneert op de backhand. Dit werkt vrij simpel maar na enige ervaring ermee is dit wel gemakkelijk en snel. De Spinfire en Lobster hebben "<" en ">" buttons voor het positioneren van de machine op een vast punt. De Spinfire heeft deze buttons ook op de afstandsbediening zitten zodat deze ook hiermee gemakkelijk kan worden gepositioneerd. De Lobster kan het horizontaal varieren, zoals bij de Siboasi, met de afstandsbediening aanzetten en weer stoppen zodra de positie juist is. De Spinfire positioneert, nadat horizontaal varieren gestopt is, altijd weer naar de middenpositie van de baan, dit is een mooi feature aangezien je dus altijd vanuit de middenpositie start. De horizontale variatie bij Spinfire is uitgebreider dan bij Lobster, er zijn hier 2 breedtes die ingesteld kunnen worden (1) tussen de linker en rechter enkelspellijn en (2) veel smaller, ong. 4 meter breed. Dit is erg mooi om wat meer rekening te houden met het niveau spelers aangezien varieren van enkellijn tot enkellijn wel erg hoog gegrepen is voor wat lager niveau spelers (en dus niet leuk).

Verticaal

Bij Siboasi is de verticale positie de lastigste instelling. De verticale button heeft 4 functies, laagste positie (1e x drukken), hoogste positie (2e x drukken), continu hoog/laag bewegen (3e x drukken) en vaste hoogte er tussenin instellen (4e x drukken). Dit kost enige oefening, zeker om de machine op een vaste hoogte ergens tussen de laagste en hoogste positie in te stellen. Er zijn wel trucs om het gemakkelijker te maken maar heel nauwkeurig is het niet. Wel heeft de machine een speciale lob-voet die uitgeklapt kan worden en bedoeld is om lobs nog hoger te schieten. Echter de lob-voet kan ook handig gebruikt worden (in de laagste positie) om de bal half-hoog te laten schieten, dit is ook handig bij topspin ballen waar de schiethoogte ook wat ruimer over het net moet zijn. De Spinfire en Lobster hebben pijltjestoetsen voor hoger en lager wat gemakkelijker werkt. De machine kan in de hoogste positie (lobs) gezet worden door het pijltje omhoog diverse keren in te drukken. De Lobster/Spinfire hebben een hele andere functie voor "verticale variatie" dan de Siboasi. Bij Siboasi is de variatie tussen laagste (net over het net) en hoogste (lob) positie, hiermee moet dus de snelheid zodanig worden ingesteld dat de hoogste ballen nog binnen de lijn blijft. Bij Lobster/Spinfire is de variatie maar ong. 4 graden waardoor de bal slechts varieert tussen ong. servicelijn en baselijn. Dit hebben Lobster en Spinfire gedaan om meer een normale tennispartij (professioneler) na te bootsen waar de ballen ook meestal tussen servicelijn en baselijn komen. Bij de Siboasi kan de verticale variatie wel gebruikt worden om bepaalde "spelletjes" te doen omdat deze de ballen varieert tussen kort achter het net (volley) en hoog over de spelers heen (achteruit moeten bewegen en smashen). Bij alle machines zijn de horizontale functies te combineren met de verticale functies.

 

Topspin/slice


Alle machines kunnen normale, topspin en slice ballen spelen. De Lobster en Spinfire hebben dezelfde schietwielen en lijken iets meer effect aan de bal te kunnen geven dan de Siboasi machine. Bij de Siboasi machine is de hoeveelheid spin wat minder nauwkeurig en lastiger in te stellen dan bij de Lobster omdat de Lobster een draaibutton hiervoor op het bedieningspaneel heeft (links is slice, midden is normaal, rechts is topspin), aan de andere kant kan de Siboasi de spin met de afstandsbediening instellen en de Lobster niet. Bij de Spinfire is de hoeveelheid spin heel nauwkeurig in te stellen op het bedieningspaneel via een cijfer (van -10 tot +10), - is slice en + is topspin.

 

2-Line functie


De 2-line functie wordt gebruikt voor het exact aanspelen van 2 (groepjes) spelers op de baan bij het links/rechts bewegen. De afstand tussen de 2 punten kan bij de machines worden ingesteld. De Lobster heeft alleen afstanden "narrow" en "wide" terwijl Siboasi en Spinfire "narrow", "middle" en "wide" hebben. De "narrow" is meestal voor 1 speler die dan om beurten een forehand, backhand, forehand, etc. krijgt aangespeeld. Bij de Siboasi en Spinfire is de 2-line functie te starten via de afstandsbediening, bij de Lobster moet de 2-line functie eerst op de machine worden aangezet.

 

Bedieningsgemak


Omdat bij de Siboasi machine alles kan worden ingesteld met de afstandsbediening en deze geen losse draaibuttons e.d. heeft, is het even wennen om de machine zo in te stellen dat deze doet wat de bedoeling is. Bij Lobster is dit wat gemakkelijker maar daar moet heel veel op de machine zelf ingesteld worden via draaibuttons (snelheid, frequentie, spin). Bij Spinfire moet dit ook op de machine ingesteld worden maar het mooie daarbij is dat alle instellingen een bepaald getal hebben waardoor de volgende keer de machine voor een bepaalde oefening exact weer kan ingesteld als de vorige keer door de juiste getallen voor elk item te gebruiken, daarna kan de hoogte ook met de afstandsbediening worden ingesteld om de bal exact te positioneren op de juiste diepte. Ook al heb je dan misschien iets te veel of te weinig snelheid of spin ingesteld, zelfs als je aan de andere kant bij de spelers staat is de hoogte zodanig aan te passen dat met de ingestelde snelheid/spin toch de juiste diepte kan worden ingesteld. Wat bij de Spinfire ook mooi werkt is dat bij verticale variatie het verschil tussen kortste en diepste bal 20 eenheden is wat steeds op het display getoond wordt. Als nu de diepste bal net uit gaat dan wijzig je de diepte met de pijltjestoetsen op het moment dat de diepste bal wordt aangegeven op de display,het varieren wordt dan tijdelijk gestopt totdat je de verticale variatie weer start, zo kan perfect de diepste bal "getuned" worden en vervolgens de verticale variatie weer gestart worden waarna de diepste bal perfect vlak voor de baselijn landt.

 

Siboasi

Positief

 • De prijs/prestatie verhouding is erg goed, je krijgt veel voor relatief weinig geld.
 • Een mooi extra feature op de Siboasi machine is de "random functie" waarbij de machine 16 verschillende programma's achtereenvolgens afdraait en dan elke halve minuut een aantal instellingen aan de machine automatisch verandert. Leuk voor evenementen.
 • Lob voetje waarmee de machine extra hoog kan schieten.
 • Afstandsbediening is zeer uitgebreid, alles is hiermee in te stellen.
 • Standaard 220V gebruik.
 • De ballenkorf van de Siboasi is zo gemaakt dat er geen bal kan blijven liggen in de korf wat een stuk extra veiligheid geeft aangezien bijv. kinderen direct enthousiast ballen gaan rapen (en voor de machine gaan lopen) terwijl de machine nog aan staat, de kinderen denken dat de korf leeg is maar als er dan nog ballen in liggen kunnen deze plotseling door het continu trillen toch nog weggeschoten worden.
 • Heeft een vertraging van 3 sec na het starten van schieten, dit is een beveiliging voor als er iemand nog voor de machine staat.
 • Schietwerk ingebouwd in machine, machine beweegt zelf niet en dus niet voorspelbaar waar bal komt.
 • Indien de interne accu leeg is kan de Siboasi nog verder werken indien er een externe accu op aangesloten wordt (los te bestellen). Op deze wijze kan onbeperkt (afh. van aantal ext. accu's) worden doorgespeeld.
 • Doordat De Racketclub importeur is van Siboasi en Siboasi erg snel met service/support komen wij gemakkelijk aan onderdelen van de machines en hierdoor is onderhoud erg gemakkelijk. Ook hebben we een NL handleiding voor de machine gemaakt.


Negatief

 • Bij het starten met schieten worden de eerste 2-3 ballen iets harder weggeschoten dan de volgende die vervolgens op een stabiele snelheid worden weggeschoten.
 • De hoogte/verticale variatie is wat lastig in te stellen, hoewel dit wel mogelijk is (na enige oefening) werkt het niet echt gemakkelijk.
 • Fabriek komt heel snel met wijzigingen/uitbreidingen zonder dat dit wat langer getest is. Hoewel lastig, komt de fabriek dan ook wel weer snel met de oplossing.

 

Spinfire

Positief

 • Erg nauwkeurig in te stellen en heel gemakkelijk exact gelijk voor volgende keer te onthouden, werkt prettig en gemakkelijk om de oefening in te stellen zoals deze moet zijn. Hierdoor heel geschikt voor trainer om de machine voor allerlei niveaus nuttig in te zetten.
 • Horizontale variatie in 2 afstanden.
 • Afstandsbediening is klein en heeft toch veel mogelijkheden.
 • Veel topspin en slice mogelijk.
 • Heeft een "spaarstand" waardoor de machine minder energie gebruikt tijdens het ballen rapen.
 • Het schietwerk zit in de machine ingebouwd en is niet voorspelbaar (de machine beweegt niet bij horizontale variatie).
 • De Racketclub is importeur van de Spinfire en kan zodoende gemakkelijker support geven en aan onderdelen komen voor service aan de machines. Ook hebben we voor deze machine een NL handleiding gemaakt.

 


Negatief

 • Machine kan niet vervoerd worden met ballen in de korf en de korf moet echt omgekeerd op de machine geplaatst worden omdat deze anders tijdens het vervoer eraf valt.
 • De ballenkorf heeft vlakke stukken waar ballen kunnen blijven liggen, hierdoor lijkt het alsof de korf leeg is en gaan kinderen vaak ballen rapen terwijl toch nog een bal door trillingen weer los kan komen en dan weggeschoten wordt. Trainer moet hier alert op zijn en kinderen pas laten ballen rapen als machine uit is gezet. Wel stopt de machine automatisch het schieten, als 30 sec geen bal is weggeschoten.

 

Lobster

Positief

 • Machine bestaat al vele jaren en is zeer betrouwbaar.
 • Machine is eenvoudig en slim gebouwd, machine is met ballenkorf en ballen goed te transporteren, handle is gemakkelijk in te klappen waardoor de machine erg compact wordt voor transport.
 • Machine kan erg lang werken met de ingebouwde accu (vlgs fabriek 4-8 uur).
 • De wielen van de Lobster zijn vrij groot en daarom transporteert de machine gemakkelijk.

 


Negatief

 • Machine beweegt links/rechts en het is dus voor spelers voorspelbaar waar bal wordt geschoten.
 • Afstandsbediening is erg beperkt.
 • De machines en onderdelen zijn relatief duur.

 

Conclusie

Indien u een ballenkanon zoekt waar u nauwelijks problemen mee heeft, zeer compact is en geld geen hot item is, dan is de Lobster Elite 3 een geschikte machine. Ook heeft Lobster veel meer machines en ook nog veel meer mogelijkheden en dus als u op zoek bent naar een programmeerbare machine of bijvoorbeeld een bediening via uw mobiele telefoon, dan is Lobster (de geavanceerdere modellen) de enige optie.

Indien de prijs erg belangrijk is dan is de meest aansprekende machine de Siboasi K2-8, de prijs is relatief laag, je krijgt veel waar voor je geld en je hebt (voor de vereniging of jezelf) een goede machine met veel leuke features die compleet is en heel geschikt voor leuke evenementen en om mensen enthousiast te maken voor tennis.

Als je een professionele machine zoekt voor allerlei tennisniveau's en heel nauwkeurig de ballen wilt kunnen aangeven en op zoek bent naar een machine voor hoog niveau spelers (hoogwaardige training), is de Spinfire Pro 2 een heel goede machine die qua mogelijkheden een verbeterde versie van de Lobster Elite 3 is.