Modellen (prijs incl. btw):

  • Spinfire Pro 2: € 2295,- incl. afstandsbediening, oplader, int. accu

  • Racketclub Powershot 1: € 1295,- incl. afstandsbediening, oplader, netsnoer, ext. accupack

  • Racketclub Powershot 2: € 1595,- incl. afstandsbediening, oplader, netsnoer, int. accu

  • Racketclub Powershot 3: € 2150,- incl. afstandsbediening, snelle oplader, netsnoer, int. accu

 

RC=Remote Control (afstandsbediening)
MP=Machine Panel (bediening op machine zelf)
Opt=Optioneel (los verkrijgbaar)
+   = Perfect
+/- = Goed
-    = Niet goed/Moeilijk

Feature

Vast punt

Hor. variatie

Vert. variatie

Random

Hoogte instellen

Breedte instellen

2-line

3-line

Speciale oefeningen

Eigen programma

Model

Spinfire Pro 2

RC (+/-)

MP(+)

RC (+/-)

MP (+/-)

2-line

 

 

Powershot 1

 

 

MP (+/-)

RC (+/-)

 

 

 

 

Powershot 2

2-pos

RC (-)

RC (+/-)

2+3 line

cross (6x)

 

Powershot 3

RC (+)

RC (+)

2+3 line

cross (6x)

 

 

Feature

Bediening

220V gebruik

Interne Accu

Externe Accu

Handleiding

Gebruiks gemak

Aantal ballen

Model

Spinfire Pro 2

RC/MP

Opt

Opt

NL+Eng

+

180

Powershot 1

RC

 

NL+Eng

+

140

Powershot 2

RC

Opt

NL+Eng+Du

+/-

180

Powershot 3

RC

Opt

NL+Eng

+

180

 

 

Feature

Schiet systeem

Flexibel in onderhoud

Transport wielen

Ballenkorf

Handle

Gewicht

Formaat

Model

 

 

 

 

 

 

 

 

Spinfire Pro 2

intern

+

+/-

+

+

28 kg

 

Powershot 1

intern

+/-

+/-

+/-

+

19 kg

 

Powershot 2

intern

+/-

+

+/-

+

25 kg

 

Powershot 3

intern

+/-

+

+/-

+

26 kg

 

 

 

Details

 

Vast punt

Spinfire Pro 2 en Powershot 3 hebben pijltjes toetsen om exacte positie in te stellen. Powershot 1 gebruikt horizontale variatie om de machine links/rechts te laten bewegen en op gewenste horizontale punt moet “F” gedrukt worden om vast punt in te stellen.

Horizontale variatie

Powershot 1+3 en Spinfire Pro 2 bewegen continu links/rechts, als de bal aangevoerd wordt schiet de machine de bal op dat punt weg. Spinfire Pro 2 heeft 2 afstanden waartussen gevarieerd kan worden: “wide” (tussen 2 tramrails) en “middle” (ong. 3 meter links en rechts vanuit midden). Powershot 2 heeft 3 horizontale posities (links, midden en rechts) waar echt willekeurig naartoe geschoten wordt.

Verticale variatie

Spinfire Pro 2 wordt ingesteld op een hoogte (uitgedrukt in 0-200) en varieert dan ongeveer 4 graden (+ 20) in hoogte. Spinfire in “Paddle stand” kan varieren tussen hoogte 70 en 190. Powershot 1 heeft een draaibutton voor de hoogte op machine zelf en kan zodoende niet in hoogte varieren. Powershot 2 varieert in 2 vaste dieptes (serviceline en baseline). Powershot 3 kan varieren in 2 vaste dieptes (serviceline en baseline) maar ook een willekeurige positie hiertussen.

Random

Spinfire Pro 2 kan horizontale en verticale variatie combineren waardoor deze redelijk willekeurig schiet. Powershot 1 kan alleen horizontaal varieren en dus niet kortere of diepere ballen. Powershot 2 varieert op 6 verschillende posities (2 dieptes, 3 hor. Posities). Powershot 3 varieert volkomen willekeurig op 28 posities (4 dieptes, 7 hor. Posities).

Hoogte instellen

Spinfire Pro 2 stelt hoogte in met pijltjes toetsen en stelt de hoogte in met een nummer (0-200). Powershot 1 stelt hoogte nauwkeurig in met een draaibutton op machine. Bij Powershot 2 kan diepte ingesteld worden op 2 punten, hoogte naar wens instellen is mogelijk maar dit gaat vrij lastig. Powershot 3 kan hoogte instellen met pijltjes tussen 10 (nethoogte) en 40 (lob positie).

Breedte instellen

Spinfire Pro 2 stelt breedte in via pijltjes, de positie is vrij nauwkeurig maar is niet via een nummer in te stellen, dit moet met behulp van de geschoten ballen bijgesteld worden. Powershot 3 stelt de horizontale positie exact in dmv een nummer (10-70). Powershot 2 heeft 3 horizontale posities om naar te schieten, in te stellen met pijltjestoetsen. Powershot 1 gebruikt horizontale variatie om horizontale positie in te stellen, op de gewenste hor. positie kan de machine vast gezet worden via “F” button.

2-line/3-line

Spinfire Pro 2 en Powershot 3 kunnen op 2 vaste horizontale punten (2-line) schieten in 3 afstanden van elkaar (wide, middle, narrow). De bal wordt dan om en om op deze 2 posities geschoten. De Powershot 3 heeft ook een 3-line (3 vaste posities) en ook kunnen via eigen programma’s elke willekeurige 2/3-line posities gemaakt worden. Powershot 1 heeft geen 2/3-line. Powershot 2 heeft 2-line en 3-line maar op 1 vaste afstand van elkaar.

Speciale oefeningen

Bij speciale oefeningen gaan we uit van de niet-standaard oefeningen. De Powershot 2 en 3 hebben 6 verschillende cross oefeningen waarbij om en om een ondiepe bal en een diepe bal op verschillende horizontale posities wordt gespeeld. Dit is vooral voor training van het voetenwerk en het snel bewegen op de tennisbaan.

Eigen programma

Alleen met de Powershot 3 kunnen eigen programma’s gemaakt worden op maar liefst 28 verschillende posities (7 horizontaal, 4 dieptes). De hoogte staat hierbij vast, wel kunnen de snelheid en spin hierbij gecombineerd worden.

Bediening

De Powershot machines kunnen alleen bediend worden via de afstandsbediening, de instellingen worden via een display op de afstandsbediening getoond. De Spinfire kan via de afstandsbediening en het Machine Panel (MP) ingesteld worden. De display met instellingen zit alleen op de machine, waardoor de instellingen via de afstandsbediening moet worden bijgesteld naar aanleiding van een geschoten bal. De Spinfire afstandsbediening is extreem klein (creditcard formaat) en toch kan alles hiermee ingesteld worden. Bij de Powershot machines is de afstandsbediening iets groter maar deze heeft ook een display met alle instellingen op de afstandsbediening. De instellingen van de Powershot zijn vooraf in te stellen en pas bij het starten van de machine, via de afstandsbediening, worden alle instellingen naar de machine gestuurd. Ook voor de Powershot 3 kunnen programma’s eerst gemaakt worden, voordat de machine gestart wordt.

220V gebruik

Alle machines kunnen op 220V werken maar voor de Spinfire Pro 2 is hiervoor een externe voeding nodig, deze zit niet standaard bij de machine. Ook kan voor de Spinfire een zware accu oplader besteld worden waarmee de accu op de tennisbaan sneller opgeladen wordt dan dat deze energie gebruikt met schieten. Alle Powershot machines kunnen standaard op 220V gebruikt worden.

Interne accu

Alle machines hebben een interne accu behalve de Powershot 1, welke met een externe accu geleverd wordt. Hierdoor is de Powershot 1 slechts 19 kg en hoeft alleen de externe accu meegenomen worden om op te laden. De accu van de Spinfire is goed voor ongeveer 3 uur werken. Gebleken is wel dat de accu minder wordt als de machine een tijdje niet gebruikt (en niet opgeladen) wordt. De accu van de Powershot 2 werkt ongeveer 4 uur en van de Powershot 3 ongeveer 6 uur.

Externe accu

Alle machines kunnen optioneel met een externe accu gebruikt worden. Voor de Spinfire is hiervoor een “accu-tas” met bekabeling nodig, hierin gaat dezelfde accu als die intern in de machine zit. Voor de Powershot machines is een accu-box met kabel beschikbaar, die ongeveer 4 uur werkt.

Handleiding

Voor alle machines is een Engelse en Nederlandse handleiding beschikbaar. Voor de Powershot 2 is ook een Duitse handleiding beschikbaar.

Gebruiksgemak

De Spinfire Pro 2 en Powershot 3 hebben veel mogelijkheden maar zijn toch heel gemakkelijk in het gebruik. Veel instellingen werken via een nummer waardoor een gewenste oefening exact op elk moment ingesteld kan worden, dit is beter dan een draaibutton aangezien dit niet exact, en ook niet via afstandsbediening, ingesteld kan worden. De eigen programma’s voor de Powershot 3 kunnen gemakkelijk ingesteld worden, wel is het even wennen hoe de tennisbaan posities op de display van de RC worden weergegeven maar als dit eenmaal duidelijk is, is programmeren heel simpel. De Powershot 1 is helemaal simpel in het gebruikt, de hoogte werkt via een draaibutton op de machine en de breedte en variatie via de “random” button op de afstandsbediening. De Powershot 2 is wat lastiger in de bediening omdat deze 6 vaste posities op de baan heeft (2 dieptes, 3 hor. posities) en een eigen hoogte hierdoor moeilijker is in te stellen.

Aantal ballen

Het aantal ballen in een ballenkanon is eigenlijk niet zo belangrijk aangezien de meeste machines wel 120+ ballen kunnen bevatten. Echter de fabrieken geven aan dat de machines veel meer ballen kunnen bevatten en hiermee “een top” van ballen heeft en de machines niet getransporteerd kunnen worden hiermee. De Spinfire kan gemakkelijk 180 ballen bevatten in staande stand, maar de machine kan dan niet getransporteerd worden. Daarnaast heeft de Spinfire een groot risico dat de ballenkorf eraf valt tijdens transport en de ballen eruit vallen, doordat de handle aan de onderkant van de machine zit en de machine dus erg schuin staat tijdens transport. Bij de Powershot machines zit de korf over de handle heen en kan zodoende niet van de machine afvallen. Daarnaast staat de machine veel rechter tijdens transport. Bij alle machines moet wel rekening gehouden worden dat de machine moeilijker de ballen kan aanvoeren als de ballenkorf extreem vol zit. De ballenkorf van de Powershot machines is perfect gemaakt en laat geen ballen achter in de korf. Bij de Spinfire blijven regelmatig enkele ballen in de korf achter wat een risico is als bijvoorbeeld kinderen al ballen gaan rapen en de machine nog steeds op schieten staat terwijl er nog enkele ballen in de korf zitten (die even later door trilling alsnog weggeschoten kunnen worden). De machine zet zichzelf wel uit na 45 sec niet schieten van een bal.

Schietsysteem

Alle machines hebben het schietsysteem intern zodat de spelers niet kunnen voorspellen waar de volgende bal wordt geschoten. Eigenlijk is dit al bijna standaard bij veel ballenkanonnen maar toch zijn er nog steeds machines die als machine links/rechts bewegen (Lobster, Tennis Tutor) en zodoende voorspelbaar zijn waar de volgende bal wordt geschoten.

Flexibel in onderhoud

Spinfire heeft de machine zo gemaakt dat erg simpel de kap van de machine kan worden gehaald of een wijziging op het electronisch bord (met wat instructies) gedaan kunnen worden. Ook heeft Spinfire de software van de machine zo gemaakt dat door de gebruiker vrij eenvoudig wijzigingen kunnen worden gemaakt en “hidden features” kunnen worden gebruikt. De “hidden features” bevatten meestal extra functionaliteit, instellen van verbeterde onderdelen en het wijzigen van snelheden of werking van de machine. Als de machine open is, is het omwisselen van de accu een klusje die zelfs een “niet-techneut” zelf gemakkelijk kan uitvoeren. De Powershot machines zijn iets lastiger open te maken en ook de accu is moeilijker te verwisselen. Het is allemaal wel goed te doen maar iets minder gemakkelijk zelf te doen.

Transportwielen

De wielen van de Spinfire Pro 2 en van de Powershot 1 zijn klein terwijl de Powershot 2 en 3 extra grote wielen hebben. Dit maakt het vervoer over tegels en hobbels een stukje gemakkelijker.

Ballenkorf

De ballenkorf van de Spinfire is gemaakt van flexibel kunststof en kan hierdoor vrijwel niet stuk. De Powershot ballenkorf is gemaakt van hard kunststof en bij extreem leunen hierop kan deze scheuren. Alle machines hebben de ballenkorf wel exact gevormd naar de machine waardoor deze perfect omgekeerd op de machine is op te bergen. De Spinfire ballenkorf heeft een nadeel dat deze enkele ballen laat liggen in de korf en ook dat deze bij transport (en ballenkorf nog in gebruikte stand met ballen erin) van de machine kan vallen. Bij de Powershot machines zit de ballenkorf over de handle heen en kan er dus niet af vallen.

Handle

De handle van de Spinfire zit mooi weggewerkt onder de machine. Dit heeft echter als nadeel dat de machine erg schuin staat bij het transporteren en is het moeilijk om ballen in de ballenkorf mee te nemen. De handle bij de Powershot machines zit aan de achterkant van de machine en de ballenkorf wordt hierover heengeschoven, hierdoor blijft deze goed zitten op de machine. Alle handles zijn in/uit schuifbaar.

Gewicht

De Spinfire weegt 28 kg. Dit maakt het moeilijker om de machine op te tillen. Wel heeft Spinfire een speciale draagtas voor de machine (optioneel) welke het tillen gemakkelijker maakt, het blijft echter wel 28 kg. De Powershot 1 is slechts 19 kg en hierdoor gemakkelijk in de auto te tillen. Omdat de Powershot 1 de accu extern heeft, hoeft eigenlijk alleen de accu verplaatst te worden om op te laden.